Експерти обясниха ще успее ли Кристиян да замете следите си в кибертерора |

Компютърни експерти обявиха източването на данните на НАП за кибертероризъм. Дупка в закона, обаче, не позволява на властите да получават съдействие от заподозрените в такива престъпления.

Независимите експерти правят ясна разлика между кибертероризъм и киберрекет. При второто престъпление хакерите принуждават ударените фирми или държавни институции да им плащат за по-добра защита на пропуските в системите.

В разследването на такива престъпления, обаче, службите срещат трудности при събирането на доказателства.

Извънредно! Антимафиоти влязоха във фирмата на Кристиян Бойков

Киберекспертът Мартин Малинов смята, че е възможно разследващите по два начина да са стигнали до криптираната информация в служебния компютър на Кристиян.

„Първият е чрез уязвимост в самото криптиране. Другата възможност е служителите на ГДБОП да имат достъп до камерите в офиса, когато въпросното лице си въвежда паролата да компютъра, могат да видят каква е паролата”, коментира Мартин Малинов.

При подобни разследвания обаче има дупка в закона – фирмите не са задължени да декриптират информацията в полза на службите. „Тук има празнота в законодателството. Няма ред, по който да бъде задължена фирмата да съдейства, но е  възможно експерт да работи по преодоляването на това криптиране.

Такъв казус трябва да се реши от съда при нежелание някой да съдейства”, каза адвокатът Александър Кашъмов от програмата „Достъп до информация”.

Цацаров с извънредно изявление заради хакера Кристиян, хвърли бомба, че…

„Ако не се използва някоя от уязвимостите, би могло да отнеме 5 години или 5000 години”, коментира Мартин Малинов.

Случаят с теча на данни „белите” хакери определят като кибертероризъм. „Изнудването е ясно как се получава и защо, но в случая това, което се случи, е терор, ако тази цел е последващия ефект е да има страх и е насочена политически към властта и е извършена през интернет – тук имаме кибертерор”, посочва Мирослав Стефанов, зам.- председател на Българска асоциация на етичните хакери.

Младен Маринов разкри финтовете на хакера Кристиян при разследването на удара по НАП

Бизнесът с данни може да се използва, за да бъдат уязвени политически опоненти и бизнес-конкуренти, твърдят още експертите.

Изтеклите лични данни от НАП вече се разпространяват в международни хакерски сайтове.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"